sâmbătă, 12 martie 2011

Subiecte titularizare istorie

Am gasit pe internet o discutie despre subiecte la istorie pentru titularizare. Am afisat mai jos cum ar trebui tratat un subiect:


1.
Doua politici practicate in statele europene in domeniul culturii (secolele al XIX-lea, al XX-lea):

I. Cultura a fost asumata in secolul al XIX-lea ca o problema de stat, fiind adoptate masuri politice pentru sustinerea ei. Trasaturi fundamentale ale epocii au fost: perfectionarea invatamantului si reducerea analfabetismului.

Scolii i-a revenit un rol fundamental in eradicarea starii de inapoiere economica si sociala. Modernizarea ei s-a facut in mai multe etape. La inceputul secolului al XIX-lea, Gheorghe Lazar - in Tara Romaneasca si Gheorghe Asachi - in Moldova faceau primii pasi. Regulamentele organice au introdus apoi in principate invatamantul public.
O alta etapa importanta este marcata de Legea Instructiunii Publice adoptata in timpul lui Al. I. Cuza (1864). Ea a permis accesul tuturor categoriilor sociale la educatie, introducand gratuitatea si obligativitatea invatamantului primar. De numele lui Al. Ioan Cuza este legat si invatamantul superior prin infiintarea Universitatii din Iasi (1860) si a celei din Bucuresti (1864). Dezvoltarea invatamantului a mai facut un pas important in 1893, cand a fost adoptat proiectul de lege propus de Tache Ionescu. Prin el se reorganiza invatamantul primar caruia i se dadea un caracter practic. Cativa ani mai tarziu Petru Poni a infiintat primele gradinite in mediul rural.

Cel mai important rol in modernizarea invatamantului romanesc si l-a asumat la sfarsitul secolului al XIX-lea matematicianul Spiru Haret. Ocupand functia de Ministru al Instructiunii Publice in mai multe randuri, „omul scoalelor” a reorganizat pe baze moderne invatamantul de toate gradele si a initiat un amplu program de construire a scolilor in mediul rural, a organizat programe speciale de pregatire a invatatorilor, punand bazele unui amplu program de culturalizare si alfabetizare a satelor. Desi analfabetismul a continuat sa fie o problema pentru Romania, la sfarsitul secolului al XIX-lea populatia scolara era in sensibila crestere,anuntand efervescenta culturala romaneasca din perioada interbelica.

II. O politica culturala din secolul XX: Proletcultismul

Din august 1944 Romania a fost ocupata de Armata Rosie,iar modelul stalinist impus prin forta in viata economica, sociala si politica va fi implementat cu aceeasi tarie in cultura ,sub forma proletcultismului -care respingea intreaga mostenire culturala a trecutului si isi propunea sa creeze o ‚‚cultura pur proletara’’, dupa modelul sovietic. Acest obiectiv nu se putea realiza fara distrugerea si rescrierea valorilor traditionale. Drept pentru care s-a trecut la o campanie agresiva de promovare a limbii ruse, a literaturii ruse, a cinematografiei si folclorului rus – creatie a ‚‚maselor populare’’. S-au infiintat in toate marile orase cluburi ale prieteniei romano-ruse, festivaluri periodice care sa preamareasca fratietatea dintre cele doua popoare.
Trecutul romanilor a fost complet revizuit prin manualul lui Mihail Roller din 1947 – Istoria Romaniei - ; ideea nationala si conceptul de patriotism au fost legate de ‚‚lupta de clasa’’ si aspiratia ‚‚maselor populare’’ antrenate intr-o revolutie continua, spre tinta numita ‚‚progres’’. Legaturile intelectualilor cu apusul au fost complet intrerupte. Academia Romana a fost desfiintata in iunie 1948 si inlocuita cu una noua supusa partidului. Autorii si titlurile care promovau valorile traditionale au fost pusi sub cenzura intocmindu-se un index al publicatiilor interzise ce cuprindea peste 8000 de titluri. Au fost incurajati toti acei scriitori si falsi scriitori care erau dispusi sa preamareasca noul regim si sa redea principiile de viata si modelele umane avizate de partid: clasa muncitoare si taranimea cooperatoare. Elitele politice si culturale au fost marginalizate si supuse represiunii politice, prin mijloacele detinute de partidul unic. Regimul comunist nu avea nevoie de elite intelectuale, care puteau sa combata prin argumente politica oficiala.


Variante Subiecte Bacalaureat, Titularizare si Suplinire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici poti comenta articolul, poti cere informatii sau poti oferi chiar tu altora informatii utile...
Semnatura nu e obligatorie, dar va rog semnati-va.

SEO Romania Certificat Web